Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Mizuna mikrogrønt
Mizuna mikrogrønt

30. januar
Dagens grønt er mizuna mikrogrønt. Den ganske milde sennepssmag er perfekt, når man drysser lidt skud på en mellemmad. » Læs mere

Olivenurt
Olivenurt

19. juni
Olivenurt kommer egentlig fra landene omkring Middelhavet, men hvorfor skulle det forhindre den i at blive dagens grønt? » Læs mere

Indisk sennep mikrogrønt
Indisk sennep mikrogrønt

20. december
Indisk sennep mikrogrønt er dagens grønt. Som voksen bliver den stærk, men høstet som mikrogrønt er smagen stadig mild. » Læs mere

Fransk estragon
Fransk estragon

11. april
Dagens grønt er fransk estragon, lige klippet i drivhuset. Vi puttede det i noget, vi kan kalde fransk pølseret: en Wienersalat, der har fået et fransk twist. » Læs mere

Skovjordbærblomster
Skovjordbær blomster

22. maj
Skovjordbær er en nyttig bunddækkeplante. I dag er dens blomster dagens grønt. Spis ikke dem alle, der skal også være til bær. » Læs mere

Ramsløgdressing
Hakket ramsløg

9. april
Dagans grønt er det hvide af ramsløg, finthakket og blandet i en dressing, der giver en behagelig mild hvidløgsagtig smag. » Læs mere

Løgkarse
Løgkarse

25. april
Dagens grønt løgkarse har bevæget sig ind i haven uden invitation. Men nu kan vi plukke lidt ekstra grønt til salatskålen. » Læs mere

Stor nælde
Stor nælde

13. april
Når du plukker dagens grønt, gør du klogt i at bruge handsker. Hvis du tør, kan du lave en velsmagende og sund pesto af stor nælde. » Læs mere

Pastinak
Pastinak råkost.

11. februar
Pastinak er dagens grønt. Sammen med gulerod og lidt dressing giver pastinakken en dejlig råkost. » Læs mere

Rødbede
Rødbederåkost

9. december
Rødbede er dagens grønt. Den heldige sort er Chioggia, den stribede bolcherødbede. Den kan bruges alene eller blandet med andre rodfrugter eller salat. » Læs mere